SFD/Images/2015/7/23/ac8a4f08a09f4f17ac339375c78350ad.jpg Opis - Nie przywiera do powierzchni - Łatwy w użyciu - Zero kalorii - Ekonomiczny i bezpieczny Sprawia że żywność w czasie smażenia nie przywiera do powierzchni naczyń. Ułatwia czyszczenie i mycie naczyń. Patelnie i sztućce można wycierać do czysta bez użycia płynu i skrobania. Zawiera [...]
Jem pierś w formie gotowanej, jednak chciałbym przejść na smażenie i pobawić się trochę przyprawami i smakami. Czy jeśli będę używał oleju PAM, to makro pozostanie na tym samym poziomie? Jeśli nie to czy będą to duże zmiany?
Gotowanie w wodzie, na parze, smażenie, grillowanie - sposobów na przyrządzenie potrawy jest naprawdę wiele. Różnią się one nie tylko długością obróbki termicznej aby produkt był zdatny do spożycia ale również smakiem po przyrządzeniu. Ze względu na różnorodność procesów obróki termicznej bardzo wiele osób staje przed pytaniem - który jest [...]
Zapomniałem dodać, że te 2,5k kalorii to już jest z wzoru obliczone, ale proszę Wasza ankieta, reszty nie było sensu uzupełniać, bo nie mam żadnych problemów/ograniczeń Płeć : mężczyzna Wiek : 20 Waga : 75.5 Wzrost : 180 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 17-18% Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3/4x w tygodniu siłownia - FBW Cel [...]
dokładnie.masz może namiar na to, ile traci się wartości odżywczch (białka) podczas obróbki termicznej? Interesuje mnie smażenie na oleju, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku itd.
Jakie smazenie? Na oleju rybim to juz w ogole. Po 1 w mysl zasad zdrowego odzywiania unikamy smazenia, a tym bardzej smazenia w panierce, ktora chlonie tylko nic niewarty w tym wypadku tluszcz, a tym bardziej na oleju rybim, ktory jest bogaty w dlugolancuchowe kwasy o:3, ktore maja zbawienny wplyw na organizm ludzki w szerokim spektrum, ale sa [...]
w wakacje wypróbowałem parowar i mi sie ryż ponad godzine gotował i mi się odechciało. Rybę na pewno będę smażył. Tylko zastanawiam się czy korzystne jest smażenie na oleju z pestek winogron. Dziś pierwszy raz wypróbowałem i w sumie sto razy lepszy od oliwy.
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
saider - 1.Smażenie na oleju owszem smaczniejsze,ale serio toksyczne i nie zdrowe-czy bardzo jest to nie sprawdzone-większość tak je i żyje jednak wyglądaja tak jak jedzą,Ja robie to na teflonie podlane lekko wodą,lub na grillu ew,jest taki olej PAM psikasz na patelnię i smażysz na tym. Gotowane też Mi nie podchodzi. 2.Ja w okresie po za startowym [...]
smazenie na oleju slonecznikowym nie jest do konca zdrowe, poniewaz pod wplywem wysokiej temp. olej ten ulega niekorzystnym przemianom (chyba ze jest on z genetycznie zmodyfikowanych roslin), ale jesli chodzi o smazenie jajek to bardzo wysoka temp. smazenia nam nie grozi bo jajka szybciej sie zetna nim olej osiagnie wyzsza temp., tak samo jak [...]
kocio2009 to teraz moje pytanie co do tłuszczy, ogólnie gotowanie, lub smażenie na teflonie jest zdrowsze, ale tłuszcze muszą być, to na przykład smażenie na oleju z pestek winogron jest dopuszczalne? Bo czy jest różnica, między "polaniem" potrawy, wypiciem z łyżeczki, a usmażeniem? Zaintrygowałaś mnie tym olejem kokosowym, poczytałem o nim jest [...]
[...] gotowanie na parze, choćby ze względu na zdecydowanie wyższą zawartość szkodliwych związków powstających podczas "brązowienia" żywności. Tutaj trochę prowokacyjny artykuł (odnoszący się bardziej do pospolitych form smażenia pokarmów): http://potreningu.pl/diety/artykuly/62/smazenie-zabija;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-02-20 14:13:08
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne [...]
No właśnie, nie! Jeśli smażenie na oleju (bez względu na jego rodzaj) jest niezdrowe. to czy będzie on w płynie czy w spray'u, to wciąż to jest niezdrowe. Chyba, że ktoś powie, że smażenie w oliwie w oliwek jest prozdrowotne - wtedy obydwa produkty będą ok. Więc, jak sądzicie smażyć na oliwie z oliwek czy lepiej gotować?
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
@ Andrzey http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2123 ^^link do przepisu, tylko nie żałuj twarogu, dzisiaj z jeden paczki kaszy (100g) wyszło mi 5 kotletów, ogólnie to pychotka, tylko nie wiem jak tam smażenie na oleju w diecie na masę, Pozdrawiam.
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]